Φόρτωση...

«Όχι» του Πανεπιστημίου Κρήτης στο λεγόμενο «foundation year» των αποφοίτων Ιατρικής

Ως νίκη του φοιτητικού κινήματος χαρακτηρίζει ο Φοιτητικός Σύλλογος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, την θέση που πήρε επίσημα ο πρύτανης του ιδρύματος, κ. Κοντάκης, αναφορικά με το Foundation Year.

Σε επίσημη ανακοίνωση της πρυτανείας, τονίζεται η πλήρης αντίθεση του ιδρύματος «σε οποιοδήποτε μέτρο μειώνει την αξία των πτυχίων που χορηγεί η Ιατρική Σχολή και θίγει την επάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε αυτήν».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρύτανη, «το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι αντίθετο στη θέσπιση του λεγόμενου “Foundation Year”, όπως παρουσιάζεται σήμερα», προσθέτοντας ότι «είμαστε σε πλήρη σύμπλευση με τις θέσεις που εξέφρασε η Ιατρική Σχολή, δια του κοσμήτορά της (η επιστολή του κοσμήτορα στο τέλος του κειμένου)».

Σύμφωνα με τους φοιτητές, το συγκεκριμένο μέτρο μειώνει την αξία των πτυχίων και οδηγεί στην πλήρη εξατομίκευση του πτυχίου με απολύτως ασαφή επαγγελματικά δικαιώματα. «Για άλλη μια φορά είδαμε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις στα διοικητικά όργανα, εξασφαλίζουν και ανακοινώσεις που εκθέτουν και πιέζουν άμεσα το υπουργείο», αναφέρει ο ΦΣ της Ιατρικής, ενώ καλεί τους φοιτητές σε συντονισμό για τις περαιτέρω δράσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΦΣ Ιατρικής:

«Ο ΦΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΟΝΤΑΚΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ FOUNDATION YEAR!

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΔΕΙΞΑΝ ΠΩΣ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΥΛΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ!

Είδαμε τις προσπάθειες της ΝΔ να περασει κάτω από το τραπέζι το σχέδιο Γκάγκα ή αλλιώς Foundation Year με συνοπτικές διαδικασίες για να αποφύγει τις αντιδράσεις. Αυτη η χυδαία προσπάθεια να διαλύσει το πτυχίο μας και να αποσπάσει επαγγελματικά δικαιώματα, για να καλύψει τα κενά που δημιούργησε στο ΕΣΥ, δεν γίνεται ανεκτή!

Αυτο δεν είναι τυχαία κίνηση αλλά εντάσσεται στη συνολικοτερη στρατηγική της ΝΔ για ΠΤΥΧΙΑ-ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ όπως περιγράφονται στο ΝΕΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ που λέει ότι πλέον δεν θα υπάρχει σαφές πτυχίο αλλά θα μπαίνουμε σε μια σχολή και θα διαμορφώνουμε εμεις το πτυχίο ανάλογα με τα μαθήματα που επιλέγουμε. Ουσιαστικά, αυτο πρόκειται για πλήρη εξατομίκευση του πτυχίου με απολύτως ΑΣΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε εμεις είχαμε πολύ γρήγορα αντανακλαστικα να τοποθετηθουμε ενάντια σε αυτό και σε γενική μας συνέλευση και να κάνουμε μαζικές κινητοποιήσεις που οδήγησαν κιολας στην καταδικαστικη τοποθέτηση του ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΟΝΤΑΚΗ που λέει “ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΚ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ…”! Αυτή η τοποθετηση από τον πρυτανη είναι αποτέλεσμα της μαζικής μας παρέμβασης στη Σύγκλητο όπου και πιεσαμε μέχρι να δεσμευτεί σε δημόσια ανακοίνωση ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΑΣ!

Με όμοιο τρόπο, ο ΦΣ κατάφερε έπειτα από πολύ μαζική κινητοποίηση στον ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΚΟΧΙΑΔΑΚΗ να υπάρξει ανακοίνωση εναντιωσης στο Foundation Year την ημέρα που ψηφιζοταν από το ΚΕΣΥ. Η μαζικοτητα εκείνης της κινητοποίησης ήταν που εξασφάλισε ότι ο κοχιαδακης έβγαλε ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΘΕΜΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ!

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΕΙΔΑΜΕ ΠΩΣ ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!

ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΠΡΟΒΟΥΝ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΚΑΓΚΑ!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/11!

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΜΕΧΡΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΟ».

Επιστολή του κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής προς το ΚΕΣΥ: